Ter Kokusuna Son Veren Doğal Çözümler

Terleme kişinin istemi dışında gerçekleşen metabolizmamızın oluşturduğu bir işlevdir. Ter bezleri vücudumuzda önemli iki işleve sahiptir. Bunlardan birincisi vücudun nem dengesini sağlamak diğeri ise boşaltım sistemine yardımcı olmaktır. Erişkin bir kişide ter bezi sayısı toplam 2 – 5 milyon arasında değişir. Bunların yaklaşık 3 milyonu kokusuz, berrak bir sıvı salgılayan ter bezleridir. Ter bezleri genellikle kokusuz ve asidiktir. Peki ter bezi kokusuzsa neden ter kokusu oluşur? Bunun cevabı ise koltuk altınızda milyarlarca bakteri yaşamaktadır. Vücudumuzdan terleme ile salgılanan asidik sıvı ile beslenirler. Bu beslenme sonucunda asidik yapı bazik karakterdeki amonyağa dönüşür ve bakterilerin atık olarak ürettiği bu maddeler ile birleşerek kokuya sebep olur.

TER KOKUSU NASIL ÖNLENİR?

Yaz aylarında sıcaklık artışı daha fazla olduğundan terleme oranımızda kış ayına göre daha fazla olacaktır. Bununla birlikte dans, spor, fiziksel aktivitesi fazla olan kişilerde yine terleme oranını artacaktır. Ter kokusunu önlemek için kullanılan kozmetik ürünler  yeterli gelmemekle birlikte sağlığımızı da olumsuz etkilemektedir. Bu yüzden doğal yollarla ter kokusundan nasıl kurtulabiliriz onu inceleyelim…

  1. Kural: Bol bol su tüketin. Su içmek vücudumuzdaki toksinlerin  dışarıya atılmasını sağlar. Böylece koltuk altındaki bakterilerin oranlarını dengeleyerek bazik bir ortam oluşmamasını sağlar ve teriniz kokmaz.
  2. Kural: Vücudunuzda hijyen sağlayın. Vücudunuzda oluşan tüyler de bakteri oluşması için son derece uygun bir ortam oluşturacaktır. Özellikle yaz aylarınızda kişisel temizliğinize özen gösterin. Bakteri oluşması demek ter kokusu demektir.
    Koltuk altı ve Özel bölgelerinizi kuru tutun. Bakteriler vücudun kuru bölgelerinde çoğalmakta zorlanırlar. Özellikle duştan çıktıktan sonra iyice kurulanmaya özen gösterin.

TER KOKUSUNA BİTKİSEL ÇÖZÜMLER

Kabartma tozu

Kabartma tozu tek başına teri önleyemez ama anti bakteriyel özelliğinden dolayı doğal deodorant gibi kullanılabilir.Kabartma tozunu limon suyuyla karıştırıp kullanılırsa daha etkili ve aşırı terlemeyi önler. Kabartma tozu ile limon karıştırılarak yapılır. Banyo yapmadan önce koltuk altına sürülüp 10 dakika bekletilir. Daha sonra uygulama yapılan bölge bol su ile yıkanır. Aşırı hassas ciltler süreyi kısa tutabilirler.

Limon Suyu

Limon suyu ph değeri yüksek olduğu için koltuk altındaki bakterileri öldürme özelliği vardır. Her akşam uyumadan önce yarım limonu  koltuk altı roll onu gibi terleyen kısımlarına uygulayın.Düzenli kullanıldığında 1 hafta içerisinde sonucu göreceksiniz.

Mısır Nişastası- Karbonat

 

Aşırı terlemesi olan kişiler mutlaka bu karışımı denemelidirler. Mısır nişastası ve karbonat ikiside nem emici özelliğe sahiptir ayrıca karbonatın bakteri öldürücü etkisi vardır. Mısır nişastası ve karbonat karıştırılır içerisine bir miktar su eklenir ve merhem kıvamını getirilir. Banyo yaptıktan sonra koltuk altına uygulanır.

Sirke

Elma ve beyaz sirke kullanılabilir. Sirkenin ph değeri yüksek olduğundan anti bakteriyel özelliği vardır. Sirkeyi durulama suyuna karıştırarak kullanabilirsiniz. Daha pratik bir yöntemdir. Sirkeyi fazla miktarda kullanmamalısınız. Hassas cilt tipine sahip kişiler sirke  miktarını azaltmalıdırlar. Yaklaşık olarak bir kova suya bir çay bardağı elma veya beyaz sirke karıştırılarak durulama suyuna karıştırılır. Ayrıca sirkenin saç tellerine parlaklık ve kepek önleyici özelliği de vardır.

Aloe Vera

Bitkini yaprakları arasında bulunan jel koltuk altına sürülür. Bu işlem gece yapılınca etki süresi daha hızlı olur. Aloe vera cildi koruyan besleyici özelliklere sahiptir.

Çay Ağacı Yağı

Çay ağacı yağı anti bakteriyel özelliği yüksek bir yağdır.Kötü kokuların giderilmesinde etkilidir. Cildi tahriş etme özelliği yüksek olduğundan cilt üzerinde küçük bir test yapılıp öyle uygulanmalıdır.