şeker hastasi diyet ve beslenme

Şeker hastaları için Diyet Listesi ve Beslenme Önerileri

Şeker hastalığınız Tip 1 türünde ise sadece insülin ile tedavi edilebilirken, Tip 2 diyabet hastaları akıllı diyet seçimleri ile şeker hastalığından kurtulabilir. Diyabet dostu bir diyet için glikoz ve karbonhidrat alımını düzenlemeniz gerekmektedir.

Tip 2 diyabete iyi gelen tek bir yiyecek bulunmamaktadır. Birçok besinin bir araya geldiği, lifli, protein depolu ve az miktarda sağlıklı karbonhidratlı bir diyet yapılmalı. Şeker hastalığınız var diye çok düşük miktarda karbonhidrat alımı sağlamanız gerekmemektedir. Yapılan araştırmalar ile birlikte sağlıklı karbonhidratların alarak diyetinize devam edebilirsiniz.

Diyabet hastaları yaptıkları diyetlerle kendi hastalıklarını yenmekle kalmayıp, kalp hastalıkları ve nöropati (sinir hasarları) gibi sorunlarında önüne geçmektedir. Yurt dışındaki Diabetolgia(https://link.springer.com/article/10.1007/s00125-017-4489-7) dergisinde yapılan araştırmada, antioksidan bakımından zengin yiyecekler tip 2 diyabet riskini oldukça azalttığı gözlemlenmiştir.

Diyabet hastaları için diyet listesi

Et yerine Fasulye ve Mercimeği tercih edin

şeker hastasi diyet ve beslenme

Fasulye’nin içinde bulunan lif ve proteinler midede yavaş sindirildiği için Tip 2 diyabeti olan hastaların şeker seviyelerini düzgün tutmakta etkili rol almaktadır. Yediğiniz her 1 fincan fasulye günlük lif ihtiyacınızın dörtte birini karşılayacaktır.

Kan şekerinizin kontrolünü sağlamak, kan basıncınızı düzenlemek, kolesterol ve triglesit seviyelerinizi kontrolde tutmak istiyorsanız aşağıdaki yiyecekleri günlük yaşamınızın ayrılmaz bir parçası haline getirin.

  • Fasulye
  • Nohut
  • Mercimek
  • Haşlanmış Tatlı Patates
  • Humus
  • Kurutulmuş domates
  • Barbunya

Deniz ürünleri tüketmekten kaçınmayın

diyabet balik ile beslenme

Deniz ürünlerin her türlüsü diyabet hastaları için iyi gelmektedir. Somon, uskumru, ton balığı, sardalya, lüfer, levrek, çipura gibi triglesit seviyelerini düşüren ve Omega-3 bakımından zengin balık türlerini tercih edebilirsiniz.

Kızartma yapılmış balıklardan, aşırı miktarda cıva içeren deniz ürünlerinden de uzak durmanız gerekiyor. Deniz ürünlerini tüketirken haşlama, fırında yağsız şekilde tercih etmenizde yarar var. Bağlık sağlıklı ve dengeli bir beslenmenin yapı taşlarını oluşturmakta ve diyabetiklerin dostu olan bir gıda olarak kabul edilmektedir.

 

Antioksidan kaynağı Yaban Mersini

şeker hastasi için diyabet

Yaban mersini bütün meyvelerden daha fazla antioksidan, lif ve vitamin içermektedir. Diyabet hastaları için tüketilmesi gereken en önemli meyve, bir avuç yaban mersinidir. Sağlık dilinde antioksidan, vücudu hasarlardan korumaya ve kollamaya yönelik yiyecekleri tanımlamak için kullanılmaktadır.

Elyaf bakımından zengin antioksidanlı yiyecekler sizi yapay şeker yeme ihtiyacınızdan alı koyacaktır. Böylece şeker isteğinizi uzak tutarken diğer taraftan da kan şekerinizi düşürmüş olacaksınız. Tip 2 diyabetli kişilerin yiyebilecekleri en iyi meyveler ise;

  • Çilek, karadut
  • Vişne
  • Şeftali
  • Kayısı
  • Elma
  • Portakal
  • Armut
  • Kiwi

A ve C vitamini kaynağı brokoli

diyabet brokoli ile beslenme

Diyet listenizi hazırlarken bütün vitaminleri aldığınıza emin olmalısınız. A ve C vitamini kaynağı olan brokoli, iyi bir lif kaynağı olarak listemize ekleniyor. Kilo vermeyi deneyen ve tip 2 diyabetli kişiler için önemli bir gıda kaynağıdır.

Sabahları bir kase Yulaf ezmesi

diyabet yulaf ezmesi

Yulafla yapılan sağlıklı bir kahvaltı sonrasında ölçülen glikoz seviyelerinin daha düzenli, daha kontrollü olduğu gözlemlenmiştir. Şeker hastalığı tanısında kullanılan Hemoglobin A1c hedef seviyenize ulaştırıp, kalp sağlığınızı da kontrol etmektedir.

Yulaf ezmesini sağlıklı bir şekilde tüketmek için, tuz, şeker veya koruyucu madde barındırmayan eski tarz yulafları seçin. Yulafı lezzetlendirmek için az yağlı bir sütle pişirebilirsiniz. Ayrıca daha güzel bir kahvaltı için meyveler, badem, fındık, çilek gibi malzemeler de ekleyebilirsiniz. 

Yemeklerinizde yoğurt kullanmayı ihmal etmeyin

diyabet beslenme

Evde yapılmış probiyotik yoğurt, kardiyovasküler hastalıkların yanı sıra, kilo alma ve şişmanlık riskinizi de azaltacaktır. Probiyotik yoğurtlar normal yoğurttan farklı olarak daha fazla protein barındırmaktadır. Yoğurda eklenen meyveler ve fındık, badem, ceviz gibi gıdalar ile yoğurdunuzu daha lezzetli bir hale getirebilirsiniz.