Vitaminlerden bazıları vücudumuz tarafından üretilirken, bazıları üretilmediğinden dolayı bu vitaminleri dışarıdan beslenme yoluyla vücudumuza almamız gerekir. Günümüzde yoğun çalışma temposunda kendi vücudumuzu malesef dinlemiyoruz. Çoğu zaman alarm veriyor ve biz fark etmiyoruz. İnsanların çoğu vitaminlerin vücut için önemini hala anlamamış olsada siz aynı hatalara düşmemenizi öneririm. Sağlığınız için bu kadar önemli olan vitaminleri kullanmadığınızda sağlık sorunları ortaya çıkıyor.
Faydalarını saymakla bitiremeyeceğimiz ve bir çok hastalığının oluşmasını engelleyen C vitamini hakkında bilgilerimizi siz okurlarımıza sunalım.. Vücudun çalışmasında önemli bir etken olan C vitami nedir? C vitamini eksikleri nelerdir? C vitamini eksikliğini nasıl giderebiliriz? C vitamini eksikliği sonucu hangi sağlık sorunları meydana gelir? C vitaminine dair bilmek istediğiniz her şey….
C Vitamini Nedir?
C vitamini askorbik asit ve L- askorbik asit olarak adlandırılır. Isıya dayanıksız ola C vitamini aynı zamanda suda çözünen bir vitamindir. Işıkla etkileşim halinde iken rengi daha koyu olur. Aynı zaman da ekşi bir tadı vardır. İnsanlar, çoğu hayvan aksine , C vitamini endojen olarak sentezleyemez, (üretemez) ve bu yüzden dışarıdan besinlerle alırlar. Bazı hayvanlar kendi C vitaminini kendileri üretir fakat insanlar bu vitamini dışarıdan elde ederler. C vitamini fizyolojik olarak yüksek indirgeme gücü sayesinde suda çözünen bir vitamin olarak işlev görür. Kolajen, karnitin ve nörotransmiterlerin biyosentezinde yer alan enzimler için bir kofaktördür.
Suda çözünen vitaminlerden ola C vitamini birçok meyve sebzede farklı miktarlarda bulunmaktadır. Kadınların c vitamini günlük 75 mg iken erkeklerde bu oran ise 90 mg oranında alınması gerekmektedir.

C Vitamini Eksikliği Belirtileri
Nelerdir?
C vitami eksikliği gelişmiş ülkelerde nadir olarak görülse de az gelişmiş veya gelişmemiş ülkelere sık rastlanılan bir durumdur. Vücudumuzda eksikliği nasıl oluşur sorusuna gelirsek, C vitamini birkaç hafta boyunca günlük 10 mg ‘ın altına düştüğünde açıkça ortaya çıkmaktadır.
C vitamini eksikliğinin ilk belirtiler; yorgunluk, kırgınlık ve diş etlerinin şişmesidir. İlerledikçe vücuttaki kolajen sentezi olumsuz etkilenir ve bağ doku zayıflar. C vitaminin diğer belirtileri aşağıda belirtilmiştir.
- Anemi,
- Diş etlerinde kanama ve şişme (Gingivit)
- Burun kanaması,
- Peteşi (deri lekeleri)
- Ekimoz (cilt altı kanamaya bağlı çürük)
- Purpura (morluklar)
- Eklemlerde şişkinlik ve eklem ağrısı,
- Yaraların tam iyileşmemesi veya yavaş iyileşmesi,
- Yavaşlayan metabolizma nedeniyle kilo almak,
- Cilt kuruluğu,
- Hiperkeratoz (deri kalınlaşması),
- Kıl dönmeleri,
- Saçlarda kuruluk ve saçların kırılgan, güçsüz hale gelmesi,
- Diş minesinin zayıflaması,
C Vitamini Eksikliği Sonucu Ortaya Çıkan Hastalık Hangisidir?
C vitamini eksikliği sonucu oluşan hastalığa iskorbüt adı verilir. Cvitamini eksikliğinden dolayı demir anemisi de oluşmaktadır. Denizci hastalığı olarak bilinen iskorbüt ; 18. yüzyıl sonlarına kadar uzun yolculuklara çıkan birçok denizci bu hastalığa yakalanmış ve yaşamlarını yitirmiştir.
C Vitamini Eksikliği Nasıl Giderilebilir?
C vitamini eksikliği yaşamamak için gerekli günlük tüketim miktarına dikkat ederek aynı zaman da kişinin; cinsiyeti, yaşı, hamilelik gibi faktörlere göre değişkenlik gösterebilir. Gerekli vitaminleri almanın en iyi yolu birçok çeşitte gıdayı içeren dengeli bir beslenme olsa da, gerektiğinde takviye almak iyi bir fikir olabilir.
BEBEKLER
0 – 6 ay: günde 40 miligram (mg/gün)
7 – 12 ay: 50 mg/gün
ÇOCUKLAR
1 – 3 yaş: 15 mg/gün
4- 8 yaş: 25 mg/gün
9 – 13 yaş: 45 mg/gün
GENÇLER
14 – 18 yaş arası kızlar: 65 mg/gün
Hamile gençler: 80 mg/gün
Emziren gençler: 115 mg/gün
14 – 18 yaş arası erkekler: 75 mg/gün
YETİŞKİNLER
19 yaş ve üzeri erkekler: 90 mg/gün
19 yaş ve üzeri kadınlar: 75 mg/gün
Hamile kadınlar: 85 mg/gün
Emziren kadınlar: 120 mg/gün