Bu İçecek Sağlığınız İçin Bir Mucize …

Dünyada anavatanı Çin, Japonya ve Hindistan olan yeşil çay, geçmişte ve günümüzde birçok hastalığın tedavisinde kullanılmıştır. Günümüzde yeşil çay içmemizi söyleyen uzmanlar , yapılan araştırmalar sayesinde faydalarının saymakla bitmeyeceğini, hala araştırma içinde olduklarını dile getiriyorlar.

Yeşil çayın faydalarını günümüzde herkes tarafından bilinmektedir. Fakat yeşil çayın faydaları hakkında detaylı bilgi ve bilinçli kullanım bu oranı düşürmektedir. İçdiğiniz sudan sonra en faydalı olarak bilinen içeceğin yeşil çay olduğunu öğrendikten sonra evinizden eksik etmeyeceksiniz. Yeşil çayın faydaları, günde kaç bardak içilmesi gerektiği, hangi hastalıklar üzerinde etkisinin olduğu, kimlerin kullanmaması gerektiği hepsi içeriğimizde …

Yeşil Çay Nedir?

Bilimsel adı Camellia Sinensis olan doğada yetişen yeşil çay; üretim aşamasında belli işlemlerden geçerek elde edilen bir çay çeşididir. Siyah çay ile aynı bitkiden elde edilir fakat üretim aşamasındaki farklılık, yeşil çaya kendine özgü özellik kazandırır.

Siyah çaydan farklı olarak, kurutma evresinde, siyah çay yavaş yavaş kurutulurken, yeşil çay üretiminde bu evre, bitkinin oksijenle        tepkimeye  girmesi engellenerek, hızlıca kurutulur. Bu nedenle oksidasyon siyah çay üretiminde tamamlanırken, yeşil çay üretiminde çay yaprakları yarı fermente olarak bırakılır. Yeşil çay üretim esnasında daha az prosesten geçtiği için daha güçlü antioksidan etkiye sahiptir.

Yeşil Çayın Antioksidan Etklisi Vücudumuzda Hangi Hastalıkları Önler?

Antioksidan madde vücut tarafından üretildiği gibi, dış besinlerle takviye şeklinde de alınabilen kimyasal maddelerdir. Vücudumuzda bulunan serbest radikallere karşı savaşarak, hücre yapısını korur.

Serbest radikaller, vücutta bulunan sağlıklı hücrelere zarar vererek mutasyona uğramasına yani hücre yapısını bozmasına sebep olan moleküllerdir. Ciğerlerin hava ile teması, yediğimiz besinlerin vücutta sindirilmesi gibi metabolik hareketlerin yanı sıra, stres, sigara ve alkol kullanımı da serbest radikallerin oluşmasına sebep olur. Kısacası, serbest radikal oluşumundan kaçmak imkansız olup ancak sağlıklı ve doğru gıdalarla beslenerek, antioksidan oluşumu arttırılabilir. Özellikle, yaşın ilerlemesiyle vücutta bulunan serbest radikal miktarı artarken, doğal antioksidan üretimi azalır.

En çok Antioksidan içeren İçeçekler; içeriğindeki kateşinler ve polifenollerden dolayı yeşil çay ve siyah çay olarak bilinmektedir. Bu özelliklere ek olarak A.,C,E vitaminleri ve selenyum da güçlü antioksidan etkiye sahip besin öğelerini barındırır.

Yeşil Çay Günlük Kullanım Miktarı

Gün içerisinde en fazla 2 bardak yeşil çay tüketilmesi gerekmektedir. Herşeyin fazlasının zarar olacağı gibi yeşil çay tüketiminin de zararları vardır.

Yeşil Çayın Hastalıklar Üzerindeki Etkisi

Diyabet: Yeşil çay, yemeklerden sonra içildiğinde, kan şekeri artışını düşürerek, glukoz seviyesini düzenler ve bu da insülin artışını ve yağ depolamayı engeller.

Kalp ve Kolesterol: Yeşil çay kalbi korur ve kandaki kötü kolestrolu (LDL) düşürür. İçerisinde bulunan kateşin ve polifenoller sayesinde bu işlevleri görür. Kötü kolestrolu düşürken iyi kolesterol oranını da artıtırır.

2006 yılında, Amerikan Tabipler Birliği’nin yayımladığı makalede, yeşil çay tüketiminin kardiyovasküler hastalıklara bağlı ölüm oranlarını düşürdüğü sonucu ortaya çıkmıştır. Araştırma, 1994 yılından itibaren yaş aralığı 40-79 olan, 40.000 Japon denek katılımıyla yapılmış ve her gün yeşil çay içenlerin içmeyenlere göre, kardiyovasküler hastalık riskinin düştüğü sonucuna varılmıştır.¹

Kanser:  Yeşil çayın içeriğinde bulunan flavonidler denen madde sayesinde; vücutta bulunan kanserli hücreleri öldürüp etrafındaki sağlam dokulara zaraz vermediği ve böylelikle kanser riskini azalttığı söyleniliyor.

Yapılan araştırmada yeşil çay tüketimin yüksek olduğu ülkelerde , kanser oranın daha düşük olduğu tespit edilmiş olup bu istatistik bilimsel bir kanıttan daha çok veri niteliğindedir.

Zayıflama: Diyetisyenlerin diyet listelerinden eksik etmediği içeçektir. Yeşil çay zayıflama üzerinde ki etkisi oldukça yüksektir. İçerdiği kateşinler sayesinde yağ yakımını ve metabolizmayı hızlandırıcı etkisinin olduğu görülmüştür. 

Stres: Kuru çay yapraklarında 1-2% oranında bulunan L-Theanine maddesi, rahatlama hissi arttırıcı özellikleri sayesinde stresi azaltıyor. Su bazlı amino asit olan L-Theanine, yeşil çay tüketiminden yarım saat sonra etkisini gösterdiği, gönüllü denekler üzerinde yapılan araştırmalarla kanıtlanmış.

Hafıza: Yapılan bir araştırmada yeşil çayın kimyasal özellikleri sayesinde, beyindeki hücresel mekanizmayı etkilediği, öğrenme ve hafıza üreinde etkili olduğu ortaya çıkarılmış. Bu araştırma Çin’ de yapılmış olup, hayvanlar üzerinde test edilmiştir.

Cilt Bakımı: Yeşil çay antioksidan madde olarak zengin bir yapıya sahip olup; cilt yaşlanması, kırışıklık ve güneşin zararlı etkilerinden korunmanıza yardımcı olacaktır.

Kan Basıncı: Düzenli yeşil çay tüketiminin yüksek kan basıncı riskini azalttığı düşünülüyor.

Yeşil Çayın Zararları

Günlük Kullanım Miktarı

Günde 4 ile 6 bardak arasında yeşil çay içmek baş ağrısı, sinirlilik, uyku sorunları, düzensiz kalp atışı, baş dönmesi ve kasılmalara neden olur.

Hamilelik ve Emzirme Sırasında Sorun

Hamilelik ve emzirme döneminde günde 2 bardak yeşil çay içmek bebeğin tehlikeye düşmesine neden olabilir. bu nedenlerden dolayı hamileyken yeşil çay tüketmek için doktora danışılması gerekmektedir.

Kanama bozuklukları

Yeşil çayda bulunan kafein kanamayı artırabilir. Bu nedenle, bir kanama bozukluğu varsa yeşil çay tüketmeyin.

Göz sorunları

Yeşil çay içmek gözde basınç yaratabilir. Herhangi bir göz rahatsızlığınız varsa yeşil çay içmekten kaçının.

Karaciğer hastalığı

Yeşil çay ekstreleri, birçok karaciğer hasarı vakasına bağlanmıştır. Karaciğer sorunlarınız varsa, kullanmaktan kaçının.