Göğüste yanma, göğüste ağrı ve efor düşüklüğü olarak karşımıza çıkan kalp spazmı çok önemli bir haberci. Özellikle aile hikayesi kuvvetli olan kişilerle şeker hastalarının, kendilerinin bir kalp hastası olma adayı olduğunu idrak edip mutlaka tetkiklerini her yıl, düzenli olarak yaptırmaları gerekiyor.
Kalp spazmı nedir?
Kalp spazmı; kalbi besleyen herhangi bir damarın tıkanması veya büzüşmesi ile ortaya çıkan göğüs ağrılarının ve şikayetlerinin toplamına denen tanıdır.
Kalp spazmı belirtileri nelerdir?
Bu ağrılar efor sarf ederken ya da kişi istirahatta iken ortaya çıkabilir. Hasta; göğüste baskı, yanma, mengene tarzı bir şey ile eziliyor hissi, yumruk, ağırlık olduğunu hisseder. Bu hastalarda ağrı genelde mideye de yansıyabilir ve kişi bunu mide ağrısı gibi tarif edebilir. Bazen alt çeneye, genelde ise kollara ve bileklere kadar vurabilir. Parmaklarda uyuşma şeklinde ya da nefes darlığı şeklinde de hissedilir. İlla ağrı olmasına gerek yok. Geceleri uyandıklarında veya yürürken nefes darlığı şeklinde görülebilir. Fakat bazı hastalarımızda hiç bir şikayet olmayabilir. Örneğin şeker hastası olanlar, tanımlanan şikayetlerden farklı şikayetler söyleyebilir veya hiç söylemeyebilirler. Onlar da sessiz kalp dediğimiz şey olabilir. Şeker hastaları bu rahatsızlığın çok farkında olamayabiliyorlar. Çünkü onların sinir sistemleri de etkilenebiliyor. Dolayısıyla ağrı hissetmedikleri için farkında olmuyorlar. Daha sonra hasta geliyor, görülüyor ki 3 damarı 4 damarı tıkanmış ancak hiç şikayeti olmamış. Aslında var, hastalığı dolayısıyla gizleniyor.
Kalp spazmının tehlikesi nedir?
Kalp spazmı dediğimiz olay; kriz geçirmenin bir öncesi veya kriz anıdır. Bu ağrılar başladığında hemen doktora gidilmelidir. Genelde kriz dışı dediğimiz ağrılar 3-5 dk. kadar sürer. Gelmesi yavaş yavaş olur, gitmesi ani olmaz, yavaş yavaş azalır ve istirahatle düzelir. Eğer hastaların ağrıları 15-20 dk. süreye çıkmışsa yanında tansiyon düşüklüğü, çarpıntı, baş dönmesi, terlemeler, tansiyon çıkması, korku,endişe gibi şeyler de varsa mutlaka doktora başvurmaları gerekmektedir.
Kalp spazmı en çok kimlerde görülür?
Şeker hastası olan hastalarda spazm çok oluyor. Erkeklerde damar tıkanıklığı ve kalp spazmı daha erken başlıyor. Bayanlarda genellikle menopozdan sonra görülüyor. Çünkü bayanların hormonları koruyucu olabiliyor. Tansiyonu, şeker hastalığı, genetik olarak yatkınlığı olan ve sigara kullanan kişilerde erken dönemde görülebilir. Mutlaka dikkat edilmeli.

Kalp spazmının nedenleri nelerdir?
Doğumsal kolesterol yükseklikleri,nedenlerden biridir. Genetik olarak yüksek kolesterolü olan insanlar daha riskli kişiler olabiliyor. Doğumsal olarak kalp kasında problem olan hastaların da dikkatli olması gerekir.
Kalp spazmının tedavisi nasıl olur?
Hastanın ağrı şiddetine göre tedavi ediliyor. Tansiyon problemi yaşayan,ritm sorunları olan kişilerin mutlaka tedavileri yapılmalı. Şekerleri istenilen düzeyde olmalı, kolesterolleri normal bir insandan daha aşağı düzeye çekilmelidir. Hastanın fazla kilosu varsa bunu vermesi gerekiyor. Egzersiz kesinlikle öneriliyor. Daha ileriki aşamalarda hastaya anjiyo yapılıp sonucuna göre hastanın damar tıkanıklığı gerekirse balon ya da stendleme yöntemi ile gideriliyor. Bunun uygun olmayacağı durumlarda gerekirse ameliyat önerildiği gibi, damar tıkanıklığı çok ciddi değilse ilaç tedavisi de uygulanabiliyor.