Ramazanda Sağlık, İftarda ve Sahurda Neler Yenilmeli

Milyonlarca müslümanın dört gözle beklediği ramazan ayına bu sene de çok şükür kavuştuk. Tüm müslüman alemi için hayırlar getirsin. Mayıs ayında olmamız sebebiyle 15-16 saat boyunca yiyecek ve içeçek tüketimi yapmayacağız. Bu da beslenme düzenimize çok dikkat etmemizi gerektiriyor. Normal zamanda alınan enerji ve su miktarının aniden düşmesi metabolizmanın çalışmasının yavaşlamasına neden olmaktadır. Bu durumda oruç tutanlar için kan şekerinin düşmesi, yorgunluk ve halsizlik gibi durumlar oluşabilir. Orucun rahat tutulması için beslenme düzenimize çok dikkat etmeliyiz.

Sahurda Yenilmesi Gereken Tok Tutan Yiyecekler

Vücudun günlük kalori ve besin ihtiyacının karşılanması için sahur düzenli şekilde yapılmalıdır. Ayrıca sahur yapmanında bir ibadet olduğunu hatırlatmak isterim. Bu öğünün yapılması hem açlık hem de susuzluk hissinin daha geç oluşmasında etkili olur. Sahur yapıldıktan hemen sonra yatılması tüketilen besinlerin mideye rahatsızlık vermesine neden olabilir. Bu nedenle aşırı yağlı, tuzlu ve hazmı zor yiyecekler tüketilmemelidir. Uzun süre tokluk hissi veren posalı ve protein yönünden zengin besinlerin tüketilmesi önerilir.

  • Beyaz ekmekten özellikle kaçının. Tam buğday, çavdar ve kepek ekmek gibi kan şekerinin hızlı yükselmesini engelleyen ekmek türlerini tüketin ve miktarını iyi ayarlayın aşırıya kaçmayın.
  • Süt yoğurt gibi besinler tokluk hissi veren proteince zengin besinlerdir. Sahurda 1 bardak süt veya ayran ya da 1 kase yoğurt tüketebilirsiniz.
  • Ceviz, fındık ve badem gibi kuruyemişleri de sahur sofralarımızdan eksik etmemeliyiz.
  • Et ve türevleri protein açısından zengin besinlerdir ve uzun süre tokluk hissi verirler porsiyonlarına dikkat ederek tüketmeliyiz.
  • Yumurta protein açısından oldukça zengin ve uzun süre tokluk hissi veren besinlerin başında gelir sahur sofralarımızın vazgeçilmezidir.
  • Peynir çeşitlerini de sahur sofralarımızda tercih etmeliyiz.
  • Kuru hurma, kuru incir ve kuru kayısı da tercih edilebilir.

İftarda Neler Yemeliyiz

  • Gün boyu aç kaldınız ve açlıktan bulduğunuz her şeyi yemek istiyorsunuz. Fakat iftarda tüketiminiz hızlı ve aşırı porsiyonda olmalıdır. Hazımsızlık ve mide krampları problemleri yaşamamak için 1-2 bardak su tüketilmelidir. Ardından çorba içilmeli ve mümkünse bir kaç dakika ara verilmesi tavsiye edilir.
  • Sebze veya bakliyat yemeği gibi ana yemek çeşitleri iftar sofralarında yer almalıdır. Sulu yemeklerde dana eti, kıyma veya tavuk eti bulunuyorsa yemekler hazırlanırken ekstra yağ eklenmeme; etin kendi yağı ile pişirilmelidir.
  • Günlük besin değeri ihtiyacının karşılanması için ana yemeklerin yanında yoğurt, cacık, ayran ve salata gibi besinler de iftar menüsünde bulunmalıdır.
  • Aynı zamanda, Ramazan diyeti boyunca şekerli kompostolar ve asitli içeceklerden de uzak durulmalıdır.

Hayırlı ramazanlar…