Ülserler, mide astarı da dahil olmak üzere vücudun birçok yerinde olaşabilir. Mide ülserine sahip kişiler, midelerinde yanma hisseder. Genellikle bu yanma hissi:
- birkaç dakika veya birkaç saat sürer
- antasitler aldıktan veya yiyecek alımını durduktan sonra hafifler
- gece yarısı veya yemekler sırasında başlar
Evimizde bulunan günlük hayatta kullandığımız bazı ürünleri daha sık kullanarak ağrıyı ve ülserle ilişkili diğer semptomları hafifletebilirsiniz. İşte bu yazımızda bu yiyecekleri tanıtacağız.
1- Probiyotikler
Probiyotikler, sindirim sistemindeki bakteri dengesini geri kazanmaya yardımcı olan canlı organizmalardır. Bağırsak sağlığının sağlanmasına yardımcı olmasının yanı sıra ülser tedavisine de yardımcı olabilirler. Yoğurt, kefir, fermente gıdalar ve probiyotik takviyeleri en çok bilinen ve kolayca bulunabilen probiyotik kaynaklarıdır.
2- Zencefil
Zencefilin mide koruyucu etkisi herkesce bilinir. Kabızlık, şişkinlik ve gastrit gibi sindirim koşullarını tedavi etmek için kullanılır. 2013 yılında yapılan çalışmada helikobakter pilorü (helicobacter pylori) sebebiyle oluşan ülser üzerinde olumlu etkileri olduğu açıklanmıştır.
3- Renkli Meyveler
Birçok meyve, polifenoller olan flavonoidler olarak adlandırılan bileşikleri içerir. Flavonoidler, meyvelerin zengin renklerine katkıda bulunur. Flavonoidler, mide astarını gelişmekte olan ülserlerden korur. Mide mukusunu artırıcı etkisi sayesinde, helikobakter pilorünün büyümesini engeller. Flavonoidler ayrıca antioksidan özelliklere sahiptir.
Flavonoidce zengin meyveler;
Elma, Yaban Mersini, Kiraz, Limon, Portakal, Şeftali, Armut, Kayısı
4- Zerdeçal
Zerdeçal, Hindistan ve Güney Asya’nın tamamında sıkça kullanılan sarı bir baharattır. Bol miktarda kurkumin pigmenti içermektedir. Kurkuminin sağlık üzerinde etkileri konusunda yapılan çalışmalar sonucunda kurkuminin mide ülserinin önlenmesine yardımcı olabilecek antienflamatuvar ve antioksidan aktivitelere sahip olduğu görülmüştür.
5- Bal
Balın sağlık üzerindeki olumlu etkileri saymakla bitmez. Helikobakter pilorü bakterisinin yayılmasını ve büyümesini inhibe edip durdurulmasına yardımcı olmaktadır. Bundan dolayı da bal, ülser tedavisine destek olmaktadır.
6- Papatya
Bir çok insan, bağırsak spazmlarını, iltihabı tedavi etmek için papatya çiçeği ve papatya çayı kullanır. Ayrıca, dinlendirici ve kaygı önleyici etkisi de yaygın olarak bilinmektedir. Papatya özlerinin ülser önleyici özelliklere sahip olabileceğini bilinmektedir. Bazı araştırmacılar, mide ülserlerini inhibe edebileceğini ve iyileşme zamanlarını azaltabileceğini düşünüyor.
7- Meyan Kökü
Meyan kökü, Akdeniz bölgesine ve Asya’ya özgü popüler bir baharattır. İnsanlar meyan kökü geleneksel ilaçlarda yüzlerce yıldır kullanmaktadır. Meyan kökü kullanımının ülserin tedavisine ve önlenmesine yardımcı olmaktadır.
8- Aleo Vera
Aloe vera, birçok topikal losyonda, kozmetikte ve gıdada bulunan popüler bir bitkisel yağdır. Aloe veranın mide ülserlerini nasıl etkilediğine dair bazı çalışmalar olumlu sonuçlar vermiştir.
9- Sarımsak
Sarımsak, enfeksiyonlarla mücadelede yardımcı olan antimikrobiyal ve antibakteriyel özelliklere sahiptir. 2016’da hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar sarımsağın mide ülserinin gelişimini engellediğini göstermiştir. Ayrıca, sarımsak helikobakter pilorü bakterilerinin gelişimini engelleyerek ülserin iyileşmesini sağlamaktadır.
10- Zeytinyağı
Mide tabakasında gelişen enfeksiyonların iyileştirilmesi için ideal bir besindir. Aynı zamanda antioksidan ve bakteri önleyici özellikleri sayesinde zeytinyağı, midedeki yara oluşumlarını hem önlemekte ve hem de iyileşmesine yardımcı olmaktadır.