Işkın otu dağlık bölgelerde, genellikle doğu anadolu veya güneydoğu anadolu bölgesinde yetişen bir bitki türüdür. Yayla muzu olarak bilinen ışkın otunun tadı ekşimtrak olup kivi tadını andırmaktadır. Kırmızı ve kahverenkli çiçeklere sahip olup sap kısmının soyularak yenen bir bitkidir. Bilimsel adı ise ‘Reun Ribes’ tir.
Işkın Otunun Kanserle İlişkisi
Özellikle kanser tedavisinde kullanılan mucizevi bir bitki olup, içerdiği polifenol sayesinde hücrelerin yenilenmesinde ve gelişmesinde etkilidir. C vitamini açısından zengin olan besin, A.B1, B2, E ve K vitaminlerinden bolca bulunur. Kansere karşı koruyucu etki oluşturur. Kanserli hücrelerin çoğalmasını engelleyen ışkın otu bu özelliğinden dolayı kanser tedavilerinde destekleyici tedavi yöntemi olarak kullanılır. Işkın otu pişirildiğinde, polifenol maddesinin etkinliği iki kat daha artar ve bu şekilde tüketilmesi önerilir.
Işkın Otunun Faydaları
- Kan şekerini düzenlediği için şeker hastaları rahatlıkla tüketebilir.
- Kaynatılıp suyu içildiğinde astım ve nefes darlığının yanı sıra sürekli öksürüğe de iyi gelir.
- Mide duvarını koruyarak delinmesini yada yara oluşmasını önler. Aynı zamanda mide asidini dengeleyerek yemek borusu kanserine yakalanma olasılığı azaltır.
- Günde 300 gram tüketildiğinde vücudun ihtiyacı olan C vitaminin yüzde 50’sini sağlar. Bunun yanı sıra A, B1, B2, E ve K vitaminleri bakımından da oldukça zengindir.
- Oluşan güneş ve hamilelik lekeleri için kabuğunun içindeki kısmı sürerek bu lekelerden kurtulabilirsiniz. Aynı zamanda cilt kırışıklıklarını gidererek yaşlanmayı geciktirir.
- Vücuttaki serbest radikallerin oranını azaltarak stres, uykusuzluk ve yorgunluk gibi kronik rahatsızlıklara da iyi gelir.
- Işkının aynı zamanda iştah açıcı özelliğe sahiptir.