Yüzümüze göstermiş olduğumuz bakımı malesef ayaklarımıza göstermiyoruz. Ayaklarımızda oluşan çatlaklar görüntü olarak pek de hoş görünmezler. Sağlık açısından da aslında problem oluşturur. Çatlarlardan mikroorganizmaların vücuda girmeleri daha kolay olur. Mikroorgaizmalar için ayak çatlakları yeni bir kapıdır. Peki çatlaklar neden oluşur? Topuklarda ki çatlatlar nem eksikliğinden , ayak tabanın kuruluğundan kaynaklanır.Özellikle yaz mevsiminde giyinilen açık ayakkabılar topukların daha çok kurumasına sebebiyet gösterir. Topuklardaki çatlaklar genellikle uzun süre ayakta kalan kişilerde , topuklarda ki basıncı arttıracak ayakkabılar giyinildiğinde veya mantar, sedef,egzama, şeker hastalığı gibi nedenlerden dolayı oluşur.Topuk çatlakları için evde uygulayacağınız birçok tarif vardır.Bunlardan bazılar;
1-Muz
2 olgunlaşmış muzu pürüzsüz hale getirin. Muzun olgun olduğundan emin olun, olgunlaşmamış muz cildi tahriş eder. Yavaşça ayağınıza uygulayın ve 20 dakika bekletin. Daha sonra ayağınızı temiz su ile yıkayın. Sonuçtan memnun kalana kadar tekrarlayın. Muz, doğal bir cilt nemlendiricisidir. İçinde A, B6 ve C vitaminleri bulunur.
2-Bal
Ilık su dolu küvete bir bardak bal ekleyin ve 20 dakika masaj yapın. Daha sonra bir ponza taşı kullanarak keseleyin. Yatmadan önce süzenli olarak uygulayın.
3-Bitkisel yağlar
Zeytinyağı veya hindistan cevizi yağı kullanabilirsiz. Yağı ayak topuklarına uygudıktan sonra pamuklu çorapla giyinip ayaklarınız nemlenmesini sağlayın.
4-Vicks
Yatmadan önce, ayağınıza Vicks uygulayın 5 dakika masaj yapın. Ve tercihen pamuklu bir çorapla bu şekilde yatın. Ertesi sabah ayaklarınızı ılık suyla yıkayın. Bu merhem kafur, okaliptüs ve mentol içermesi nedeniyle ayaklarınızı yumuşatır ve nemi tutar. Mentol ve okaliptüs bir soğutma etkisi sağlar.
5-Karbartma tozu
Ilık bir kaba 3 yemek kaşığı kabartma tozu ekleyin ve kabartma tozu çözülene dek karıştırın. Ayaklarınızı 15 dakika boyunca bekletin. Ve hafifçe pomza taşıyla ovun. Daha sonra ayaklarınızı temiz suyla durulayın. İşlemi haftasa iki kez tekrarlayın. Kabartma tozu ölü hücreleri temizler ve ayak kokusunu giderir.
6-Aloe vera jeli
Ayaklarınızı ılık suya batırın ve ölü deriyi çıkarmak için pomza taşıyla ovun. Ve hafifçe aloe vera jel uygulayın. Pamuklu çorap giyin ve yatın. 4-5 gün boyunca her gece tekrarlayın. Aloe vera, A vitamini (beta-karoten), C ve E vitamini içermektedir. Aloe vera’da bulunan oksinler ve gibberellinler (bitki büyüme hormonu) yaraların iyileşmesine yardımcı olurlar.
7-Limon suyu-Vazelin
Ayağınızı ılık suda 20 dakika bekletin. Durulayın ve kurutun. Bir miktar vazelini ve 3-4 damla limonu iyice karıştırın. Topuklarınıza uygulayın. Yün çorap giyin ve bu şekilde yatın. Sabah ılık su ile yıkayın. Yatmadan önce düzenli olarak bunu uygulayabilirsiniz. Vazelin bir nemlendirici olarak görev yapar, limon suyundaki sitrik asit ölü hücrelerden arınmayı sağlar.