İdrar yolu enfeksiyonu nedir?
İdrar yolu enfeksiyonu, idrar yolların da meydana gelen gelen iltihabi durumlara verilen isimdir. Daha çok alt idrar yollarında görülür. Alt idrar yolu enfeksiyonlarında iltihabi durum , idrarın böbreklerden dışarıya taşındığı mesane ve üretra adı verilen bölümde görülür. Mesanade oluşan idrar yolu enfeksiyonuna ise sistit adı verilir. Sistit alt idrar yollarında ortaya çıkan enfeksiyonun en sık görülme şeklidir. Alt idrar yolu enfeksiyonları genellikle ilaçla tedavi yapılarak iyileşme gösterir.
Üst idrar yolları, böbrekler ve böbrekleri mesaneye bağlayan üreter adı verilen kanaldan oluşur. Bu kısımda meydana gelen enfeksiyonlar daha tehlikelidir. En sık olarak üreterlerin böbreklerle birleşme yeri olan renal pelviste görülür ve bu bölgenin iltihabı piyelit olarak adlandırılır. Piyelite ek olarak, böbreğin kendisi de iltihaplanırsa, o zaman piyelonefritten söz edilir.
İdrar Yolu Enfeksiyon Belirtileri nelerdir?
- Sık sık idrara çıkma ihtiyacı
- İdrar yaptıktan hemen sonra idrar yapma hissinin gelmesi
- İdrarın tam yapılmadığı hissi
- İdrar yapıldığında ağrılı yanma yaşanması
- İdrarda bulanıklık veya kan görülmesi
- İdrar tutmada güçlük
- Alt karın bölgesinde şişlik ve ağrı olması
- Kokulu idrar
Aşağıda ki belirtiler sizde var ise hemen bir üroloji doktoruna başvurmalısınız.
- Ateş
- Mide bulantısı
- Hamilelik durumu
- Diyabet , böbrek rahatsızlığı ve bağışıklık sistemin zayıf olması
- 65 yaşın üzerinde iseniz
İdrar Yolları Enfeksiyonunun Nedenleri Nelerdir?
Kadınlarda idrar yolu enfeksiyonu erkeklere göre daha fazla görülen bir hastalıktır. Kadınların idrar yolları dışarıya çok kısa bir kanalla açıldığı için dışarıdan mikropların girmesi daha kolaydır. Vajinal ve anal bölgede bazı üropatojen olarak bilinen enterikbakteriler kanaldan yukarı doğru ve idrar torbasına kolaylıkla girebilir. Mikropların idrar torbasına girmesi ve üremesi ile hastalık meydana gelir. Bağışıklık sisteminiz zayıf olduğu zamanlar da bu mikroorganizmaların yerleşmesi ve çoğalması daha kolay olur. Havuz, deniz, sauna gibi ıslak ortamlar, cinsel ilişki, genital akıntı da idrar yolu enfeksiyonuna sebeb olabilir.
İdrar yolu enfeksiyonlarına neden olan mikroplara çoğunlukla sindirim sisteminde rastlanır. Genellikle enfeksiyondan %85 oranında E. Coli sorumludur. Ardından sindirim sistemi ve çevre dokuda bulunan diğer bakteriler gelir. Pratikte en sık karşılaşılan idrar yolu enfeksiyonları akut sistit ve akut pyelonefrittir.
İdrar Yolu Enfeksiyonun Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
İdrar yolu enfeksiyonları kolay tedavi edilebilir ve zamanın da müdahale ile hızla iyileşir. İdrar yolu enfeksiyonuna yakalanan hastaların % 70-% 80′ i antibiyotik tedavisine yannıt verir. İdrar yoluna sebeb olan mikroorganizmaların başında E.Coli gelmektedir. E.Coli’ ye karşı etkili entibiyotikler kullanılmalıdır. Eğer idrar yolu enfeksiyonu ağrılı ve sancılı geçiyorsa ek olarak ağrı kesici ve kas gevşetici ilaçlarda kullanılabilir. Bol sıvı alımı mekanik temizlik yaparak tedavinin etkinliğini arttırır. Bu tedavilere ek olarak C vitamini, kızılcık suyu, vajinal östrojen , probiyotikler ve immunoprofilaksi tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu koruyucu olarak kullanılabilir.
Genellikle basit idrar yolu enfeksiyonlarının tedavisinde 3 günlük tedavi rejimleri yeterli olmaktadır. Ancak 3 günlük bir tedavi sonrasında şikayetlerde azalma olmaz ise farklı mikropların olma ihtimaline ve bu mikropların hangi antibiyotiklere duyarlı olduğunun anlaşılabilmesi için idrar kültür testi sonucuna göre antibiyotik uygulanmasında değişiklikler yapılabilmektedir.
İdrar Yolu Enfeksiyonuna Bitkisel Çözümler nelerdir?
1-Semiz otu-Su
1 avuç semiz otu ; 4 bardak suda kaynatılıp, süzülür. Günde 3 kez, birer su bardağı içilir.
2-Ebegümeci-Su
4 Bardak suya 1 avuç ebegümeci konur ve 15 dakika kayantılır. Süzülür ve günde 3 kere , birer su bardağı içilir.
3-Gliserin-Su
1 su bardağı suya , 1 kahve kaşığı gliserin konup, karıştırılır.Günde 3 kere , birer su bardağı içilir.
4- Mersin yaprağı-Su
4 bardak suya, 2 tutam mersin yaprağı konur. 15 dakika kaynatıldıktan sonra süzülür. Günde 3 kere , birer kahve fincanı içilir.
5- Arpa-Kiraz sapı- Su
6 bardak suya : 3 tutam kiraz sapı ve 2 çorba kaşığı arpa konur. 5 dakika kaynatıldıktan sonra temiz ve ince bir tülbentten süzülür.Günde 3 kere , birer kahve fincanı içilir.
6-Şalgam-Su
4 bardak suya 1 tane orta boy şalgam doğranır.Kaynatıldıktan sonra süzülür. Günde 3 kere birer çay bardağı içilir.
7-Mısır püskülü-Su
4 bardak suya , 2 tutam mısır püskülü konur. 5 dakika kaynatıldıktan sonra temiz ve ince bir tülbentten süzülür. Günde 3 kere , birer su bardağı içilir.
8-Hünnap- Su
4 bardak suya , 1 çay bardağı dolusu hünnap konur. 5 dakika kaynatıldıktan sonra süzülür. Günde 3 kere birer çay bardağı içilir.
Çocuklarda idrar yolu enfeksiyonu
Çocuklarda görülen en sık rastlanan hastalıkların başlarında gelmektedir. Hastalık;
- Karın ağrısı
- Bulantı
- Sık idrara çıkma
- Kusma
- Ateş
- İştahsızlık
- Titreme
- İshal BELİRTİLERİ İLE KENDİNİ GÖSTERİR.
Özellikle tuvalet eğitimine yeni başlayan bir çocuğun altını ıslatması ile başlaması , idrarın bulanık ve kötü kokulu olaması idrar yolu enfeksiyonu belirtisi olabilir.
Okul çağında bu sorunlar daha da artar. Çocuklara mutlaka genital temizliğinin nasıl yapılması gerektiğinin öğretilmesi gerekir. Bu konuda aşağıda belirteceğimiz hususlara dikkat ederek enfeksiyon oluşma riskini azaltabilirsiniz.
- Küçük çocukların genital temizliği yapması zordur. 2.5-5 yaşındaki yuva dönemi çocukları bu temizliği doğru bir şekilde yapmazlar. Bu sebeble her akşam çocuklarınızı ayakta olacak şekilde tam veya yarım bir duş aldırılması önerilir.
- İdrar yolu enfeksiyonun oluşmasının en önemli sebeblerinden bir tanesi de kaka yoluyla bulaşan bakterilerdir. Bu yüzden temizliğin dikkatlı yapılması gerekir.
- Çocuklar tuvalete girmeden önce ve giridkten sonra mutlaka ellerini antibakteriyel bir sabunla yıkamalıdırlar.
- Tuvalet kağıdı ile temizlemek faydalıdır fakat ayakta duş aldırmak temizliğin tam anlamıyla gerçekleşmesini sağlar.
Kız çocuklarında genital bölgeye bulaşan bakterilerin mesaneye ulaşması daha kolay çünkü bu yol erkeklere göre daha kısa. Bu nedenle kız çocuklarında idrar yolu enfeksiyonu daha fazla görülür. Günlük temizliğin tuvalet kağıdıyla önden arkaya doğru yapılması lazım. En ideali suyla yıkamaktır. Eğer ıslak mendille temizlik yapılacaksa, su bazlı olanların tercih edilmesinde yarar var. Çok sulu bırakılırsa da kurulanması gerekir. Bunların dışında sıkı giyinmemek, çamaşırın sentetik değil pamuklu olması önemlidir.
Enfeksiyon tedavisinden önce idrar kültürü testi yapılır, kültürde üreyen bakteriye göre tedavi doktorun gerekli duyması halinde uygun antibiyotiklerle yapılır. Tedavinin ardından çocuklar 3-4 günde iyileşir. Ancak ilaçların 10 gün kullanılması gerekir. İyileşti diye ilacı bırakmamak önemlidir. İlaç bitiminden 3 gün sonra idrar kültürü yeniden alınarak kontrol edilmelidir. Erkek çocuklarda sünnet enfeksiyondan koruyucu bir etkendir.