Orta kulak iltihabı veya diğer adıyla akut otitis media; kulak zarının hemen arkasında, hava ile dolu, işitmeyle ilişkili küçük kemik yapıları içerisinde bulunduran orta kulağın, genellikle bir bakteri veya virüs etken ile enfekte olmasıdır. Orta kulak iltihabı çoçuklarda yetişkinlere göre daha fazla görülür.
Orta kulak iltihabı belirtileri
- Kulak ağrısı (özellikle yatar pozisyonda)
- Uyumada zorluk ( çocuklarda görülen belirti)
- Normalden daha fazla ağlama ( çocuklarda görülen belirti)
- Normalden daha huzursuz olma ( çocuklarda görülen belirti)
- Duymada zorluk veya çevresel sesli uyaranlara cevap verme zorluğu
- Denge kaybı
- Ateş
- Kulak akıntısı
- Baş ağrısı
- İştahsızlık
- Kulakta şişme,kızarıklık
- Kulakta tıkanıklık
- Mide bulantısı
- Boğaz ağrısı, Boğazda yanma hissi
Orta kulak iltihabı neden olur?
- Hava kirliğine maruz kalmak
- Sık sık duş almak, kulağın suyla fazla temas etmesi, Nemli kalması
- Nezle, girp gibi üst solunum enfeksiyonu
- Sigara kullanmak
- Kulak kanalının dar olması
- Çoçuklarda bulunan östaki tüpü yetişkinlerden daha kısadır. Mikropların genizden, orta kulağa yerleşmesi daha kolaydır.
- Allerjik bünye, yarık damak, bağışıklık sisteminin zayıf olması, bebeğin yatar pozisyonuda beslenmesi, yalancı emzik gibi durumlar orta kulak iltihabına neden olur.
Doğal Çözümler
1. Sarımsak Suyu
Sarımsak güçlü antibiyotik etkisi olan bir bitkidir.İltihabın kurumasına yardımcı olur ve iltihaba bağlı ağrının azalmasını sağlar. Antibakteriyel özelliğide olan sarımsak ; kulak enfeksiyona karşı çok önemlidir. Kulak enfeksiyonu ile karşılaşmanız durumunda 1-2 diş sarımsağı ezip suyunu kulağınıza damlatabilirsiniz. Sarımsak suyunun yanı sıra sarımsak yağından da faydalanabilirsiniz. Sarımsak yağını çok az ısıttıktan sonra küçük bir damlalık yardımıyla kulağınıza damlatabilirsiniz. Kulağınıza sarımsak yağını damlattıktan sonra yaklaşık 15 dakika bekleyin ve daha sonra başınızı diğer yana çevirerek yağın akmasını sağlayınız. Eğer her iki kulağınızda da iltihap söz konusu ise diğer kulağınıza da aynı işlemi uygulayınız.
2. Soğan Suyu
Kulak enfeksiyonunu birebir olan diğer yöntem ise soğan suyudur. Çiğ soğan suyundan birkaç damla iltihaplı kulağa damlatın . Kulak çöpü ile temizleyin. İltihap geçene kadar devam edilir. Bir başka yönteme göre küçük boy bir soğanı doğrayın ve yaklaşık 10 dakika boyunca fırında ısıtın. Fırınlama işleminden sonra soğanların soğumasını bekleyin ve suyunu çıkarın. Yan yatar pozisyondayken elde ettiğiniz sudan kulağınıza 2-3 damla damlatın. 15 dakika bu pozisyonda beklettikten sonra kafanızı ters yöne çevirerek suyun akmasını sağlayın. Bu sayede kulağınızdaki iltihabın kurumasını sağlayabilirsiniz.
3. Elma Sirkesi
Şifa kaynağı olarak nitelendirilen elma sirkesi, birçok sağlık sorunu karşısında etkili çözümler sunmaktadır. Kulak enfeksiyonu nedenlerinden biri de mantarlardır. Mantardan kaynaklanan kulak enfeksiyonlarına karşı elma sirkesinden faydalanabilirsiniz. Ayrıca kulak enfeksiyonunun östaki borusuyla bir ilgisi varsa elma sirkesi ile gargara da yapabilirsiniz. Bir miktar elma sirkesini aynı miktarda su veya alkolle karıştırdıktan sonra bir parça pamuğu bu karışıma batırın. Pamuğu kulağınıza tıkaç şeklinde tıkayın. Yaklaşık 5 dakika bekledikten sonra pamuğu çıkarın ve kulağınızın üzerine yatarak sıvının kulağınızdan akmasını sağlayın. Daha sonra fön makinesi yardımıyla kulağınızı iyice kurutun.
4. Fesleğen
Kulak iltihabı tedavisine katkı sağlayan bitkilerden bir diğeri fesleğendir. Salatalardan yemeklere kadar pek çok alanda kullanılan fesleğen, vücut sağlığı açısından oldukça önemlidir. Diğer doğal tedavi yöntemlerinden farklı olarak fesleğen suyunu kulağınızın dış kısmına uygulamanız önerilmektedir. 4-5 adet Hint fesleğeni yaprağını ezerek suyunu çıkarın. Elde ettiğiniz suyu kulağınızın dış kısmına sürün. Ayrıca birkaç damla Hint fesleğinini aynı orandaki Hindistan cevizi yağı ile karıştırarak kulak enfeksiyonu tedavisinde kullanabilirsiniz. Elde ettiğiniz yağ karışımını bir parça pamuk yardımıyla kulağınızın dış kısmına ve çevresine sürebilirsiniz. Ancak gerek fesleğen yaprağı suyunu gerekse yağını kulağınızın içine kaçırmamaya dikkat ediniz. Bu tedaviyi günde iki kez tekrarlayabilirsiniz.
5. Zeytinyağı
Binbir derde deva olan zeytinyağının faydaları saymakla bitmez. Birçok sağlık sorunu karşısında etkili çözümler sunan zeytinyağı, şifa kaynağı olarak nitelendirilmektedir. Zeytinyağının fayda sağladığı alanlardan bir diğeri ise kulak iltihabıdır. Kulak kirinin bakteri veya mantar kaparak östaki borusunu tıkaması sonucunda kulak iltihabı meydana gelir. Kulak iltihabının yaygın nedenlerinden biri olan bu sorunu zeytinyağı ile ortadan kaldırabilirsiniz. Hafif ısıttığınız zeytinyağını kulağınıza birkaç damla şeklinde damlatınız. Bu sayede kulağınızda biriken kir yumuşayacaktır. Kulak çubuğu yardımıyla kulağınızdaki kiri temizleyebilirsiniz. Ancak kiri geriye itmemeye özen gösteriniz.