Şifalı bitkiler aşk hayatını da olumlu etkiliyor. Bitkisel çözümlerin çare olmadığı sorunumuz neredeyse yok. Afrodizyak etkili meyan kökü, çiftleri sorunlarından kurtarıyor.
Şerbet olarak tüketilen meyan kökü yöreden yöreye kullanımı değişmektedir. Hemen hemen herkes faydasından bir haber meyan kökünü tüketir. Yurt dışında ilaç sanayisinde kullanılan meydan kökü yüzyıllar önce ise tıbbi tedavinin ham maddesi arasındaymış.
Akarsu kenarlarında yetişen meyan bitkisi yaz ayları yetiştikten sonra toplanıp kurutulduktan sonra yıl boyu tüketilir. Meyan bitkisinin yetiştiği toprağa göre tadı da değişmektedir. Kimisi tatlı kimisi acı olan meyan kökü glikoz, sakaroz, nişasta, tanen, asparagin, yağ, zamk, reçine, çok tatlı olan glycyrhizik asidi ve glychrizin gibi bileşenler içermektedir.
Ülkemizde meyan kökü geleneksel olarak şerbeti yapılır tüketilir. Özellikle Osmanlı mutfağının baş taçlarından biri olan meyan kökü hakkında bin bir derde deva olarak söz edilirmiş.
Meyan kökünden elde edilen toz, maden suyu ile karıştırılınca etkisi de artıyor. Mucizevi bitki, cinselliğin yanı sıra şu rahatsızlıklara da iyi geliyor…
İdrar söktürücü etkisi de bulunan meyan kökü, midedeki ülser, gastrit gibi hastalıklara fayda sağlıyor. Ateş düşürücü ve hücrelerdeki tahrişe bağlı ağrıları azaltıcı etkisi de vardır. Kolon ve meme kanserine karşı koruma sağlıyor. Ağızda çıkan aftlara iyi geliyor.
Kronik yorgunluğa iyi geliyor. Vücuttaki çıbanları ve yaraları iyileştiriyor. Sedef hastalığının tedavisinde kullanılıyor. Baş dönmesini hafifletiyor. Eklem ağrılarını dindiriyor. Soğuk algınlığı tedavisine de yardımcı oluyor. Balgam söktürücü etkisiyle de biliniyor.