Her insan yaşamı boyunca bilgi edinir, deneyim kazanır ve bu deneyimlerini anı olarak saklar. Bunların saklanması ve hatırlanmasına hafıza denir. Yaşam şartları, yoğun iş temposu, stres, psikolojik etkenler kimi zaman hafızanın zayıflamasına sebeb oluyor. Hafizamiz nasıl güclenir sorusuna gelirsek ; yeterli ve dengeli beslenerek cevap verebiliriz. Unutkanlık, zihin yorgunluğu, odaklanmada güçlük yaşamak ve dikkat eksikliği günümüzde genç yaşlı fark etmeksizin 7’den 70’e tüm yaş gruplarında çağın problemi haline geldi. Beyin sağlığımızı korumak için dikkat etmemiz gereken en önemli alışkanlıklarımızdan biri ise her gün yeterli miktarda su içmek olmalı. Çünkü su içmediğimizde vücudumuzda ilk etkilenen organlarımızdan biri beyin oluyor. Dolayısıyla öncelikle günde en az 8-10 bardak su içmemiz şart! Su içmenin yanı sıra neler yediğimiz de bu noktada oldukça önemli. İşte yaşınız ilerledikçe sizin hafızanızı genç tutacak besinler…
Balık
Omega 3 den zengin olan balık , beyin sağlığını korumak ve güçlendirmek için mutlaka tüketmelisiniz. Haftada en az 2 kere sofranızda bulundurmalısınız. Balık yağı beynin hafıza ve bilişsel yeteneklerinin kaybolmasında ve bunamadan korur. Beyin dokusunun büyük bir kısmı yağ asitlerinden oluşur. Balık tüketerek beyinde bulanan sinirler arası iletşimin daha iyi sağlanmasını ve beynin hacmini korunmasını sağlar.Peki hangi balıkları tüketmeliyiz, civa oranı düşük ve yüksek miktarda omega 3 içeren balıkları tüketmeliyiz. Hamsi, istavrit, lüfer ve sardalye gibi balıkları tercih edebilirsiniz.
Tam tahıllar
Tam tahıllar içerilerinde kompleks karbonhidrat bulundurmadığı için beynin ihtiyaç duyduğu glikozu sağlar. B grubu olan tahıllar zengin lif kaynağı olduğundan sinir hücrelerinin görevlerini sağlıklı yapmalarını sağlıyor ve sinir iletilerinin düzgün çalışmasında görev alıyorlar. Özellikle B grubu vitaminlerinden B6, B12 ve folik asit, kanda homosistein adlı maddenin yükselmesini baskılayarak Alzheimer hastalığı riskini azaltabiliyor.Esmer pirinç, kepek ekmeği ve yulaf gibi kepekli tahılları tercih edebilirsiniz.
Ceviz
Omega 3 ve 6 yağ asitleri, fosfor, kalsiyum, potasyum ve demir açısında zengin olduğu için; hafızayı, algı ve ögrenme yetilerini geliştirir. Gün içerisinde 3-5 adet ceviz içi tüketmek unutkanlığı ve hafıza kaybını önlüyor.
Yumurta
Yumurta içerisinde bulunan kolin, beyin hücresini üretmekte görevli B vitaminidir. Yumurta içinde bulunan amino asitler, hücre fonksiyonu ile etkileşime geçerek, zihinsel ve nörolojik bozuklukları önlemek amacıyla nörotransmitter dengesini korumaya yardımcı oluyor. Zihin gücünüzü artırmak için her sabah bir adet yumurta beslenme listenizde yer almalı.
Yer fıstığı
Yer fıstığı , kolin ve niasin kaynağı açısından zengin besinler arasındadır. Beyin sağlığınızı korur ve alzheimer riskini azaltır. Kalorisi yüksek olduğundan gün içerisinde 10 adeti geçmemelisiniz.
Sebzeler
Brokoli,kuşkonmaz ve ıspanak gibi sebzeler K vitamini bakımından zengin olduğu için hafıza ve konsantrasyon gibi fonksiyonlarını geliştirir. Beyin hücre hasarını azaltmak ve uzun süreli hafızayı canlandırmak için gerekli polifenolleri içeren kırmızı lahana Alzheimer riskini azaltan sebzeler arasında gösterilmektedir. Kırmızı soğanda bulunan fisetinin ise uzun dönemli hafızayı arttırdığı düşünülüyor. B vitamini ve folat açısından zengin olan ıspanak, hafızayı güçlendirir. E vitamini açısından da zengin olan ıspanak, beyin hücrelerini zararlı serbest radikallere karşı korur. Brokoli ve kuşkonmaz da hafızayı güçlendirir, K vitamininin zengin kaynaklarıdır.