Kabızlık birçok kişinin sağlık problemleri arasındadır. Tuvalete çıkma alışkanlığı kişiden kişiye değişir. Kabızlık, bağırsak hareketlerinin yavaş olması sebebiyle haftada üç veya daha az sayıda dışkılama durumuna verilen isimdir. Aşırı ıkınma, acıtarak derecede sert gaita ve tam boşalmama durumudur. Sağlıklı insanlarda kabızlık gelişimine neden olan ortak nedenler aşağıdaki gibidir;
- Tuvalet ihtiyacını ertelemek
- Katı gıdalarla beslenmek
- Fazla inek sütü tüketmek
- Rektum da ya da kolonda darlık veya tıkanıklık
- Rektum ya da kolon çevresindeki sinirlere ait anormallikler
- Hormonal hastalıklar
- Dışkılama da rolü olan kaslara ait işlev bozuklukları
Kabızlık Nasıl Geçer?
Kabızlık tedavisinde öncelikli olarak kabızlık nedeninin araştırılması gereklidir. Çünkü kabızlık bir hastalığın habercisi de olabilir. Durum böyle değilse ve kabızlık yaşam tarzından ötürü ise iyi bir beslenme ve spor alışkanlığı yararlı olacaktır.
Kabızlık nasıl geçer: Lif içeriği yüksek besinler, yumuşak ve sıvı gıdalar tüketmek, yeterli sıvı alımı sağlamak, düzenli ve ara öğünler içeren bir beslenme programı uygulamak ve özellikle yürüyüş olmak üzere fiziksel aktivitelerde bulunmak kabızlık için öncelikli tavsiyelerdendir.
Kabızlığı Doğal Yöntemlerle Giderelim..
1.Kuru erik-Su
Hazırlanışı:8 bardak suya 250 gram kuru erik eklenir. Erikler pişinceye kadar kaynatılır.Günde 3 kere, birer su bardağı içilir.
2.Lahana-Tuz
Hazırlanışı:3 tane lahana yaprağı, ince ince kıyılır.Üzerine 1 tatlı kaşığı sofra tuzu eklenir.Daha sonra temiz ve ince bir tülbentin içine dökülüp, sıkılır. Çıkan su içilir.
3.Kereviz suyu- Domates suyu- Havuç suyu
Hazırlanışı:1 kahve fincanı kereviz suyu, 1 çorba kaşığı domates suyu ve 2 çorba kaşığı havuç suyu karıştırılıp, aç karına içilir.
4. Salatalık- Limonun suyu-Bal
Hazırlanışı:1 tane salatalık soğuk suyla yıkanıp kabukları soyulmadan ince ince doğranır. Üzerine 1 çorba kaşığı süzme bal ve bir çorba kaşığı limonsuyu konup karıştırılır. Öğlen ve akşam yemeklerinden sonra yenir.
5. Sinameki-Su
Hazırlanışı:1 çay bardağı hazır suya , 1 tane sinameki yaprağı konur.10 dakika bekletildikten sonra süzülüp, yatmadan 115 dakika önce içilir. Bayan hastalar adet dönemlerinde bu tarifi uygulamamalıdırlar.
6.Pazı-Su
Hazırlanışı:4 bardak suya ,1 çorba kaşığı ince kıyılmış pazı konur 15 dakika kaynatıldıktan sonra yarım saat bekletilir. Yemeklerden 10 dakika sonra birer çay bardağı içilir.
7.Havuç-Tuz-Limonsuyu-Su
Hazırlanışı: 3 tane havuç rendelendikten sonra 4 bardak suyun içine konur. Üzerine 2 çorba kaşığı limonun suyu ve 1 kahve kaşığı sofra tuzu ilave edilir. Haşlandıktan sonra süzülür. Yemeklerden 15 dakika önce 1 su bardağı içilir.
8.Ispanak-Su
Hazırlanışı:4 bardak suya 250 gram ıspanak doğranır.Haşlandıktan sonra süzülür.Yemeklerden önce birer su bardağı içilir.Aynı işlem marulla da yapılabilir.
9.İncir-Zeytinyağı
Hazırlanışı: Sabah uyandıktan sonra aç karına zeytin yağına batırılmış , 10 tane kuru incir yenir.Üzerine 1 bardak su içilir.Öğleye kadar başka bir şey yenmez.
10.Kuru soğan-Sarımsak
Hazırlanışı:Öğleden önce; ateşte pişirilmiş kuru soğan, yemeklerde de üçer diş sarımsak yenir.
11.Semizotu-Su
Hazırlanışı:4 bardak suya ; 3 tutam kıyılmış semizotu konur.Kaynatıldıktan sonra süzülür.Sabahları, aç karına 1 su bardağı içilir.
12.Keten tohumu-Su
Hazırlanışı:1 çay bardağı sıcak suya ; 1 çorba kaşığı dövülmüş keten tohumu konur.Bir gece bekletildikten sonra, sabah aç karına içilir.
AYRICA:
1 bardak limonataya 1 kahve kaşığı karbonat konup içilir.
Aç karına 1 su bardağı taze sıkılmış domates suyu içilir.
Kabuklarıyla birlikte rendelenmiş elma yenir.
1 bardak limonataya 1 çorba kaşığı bal konup içilir.
Sabahları portakal yenir.
Her gün 10 adet yaş üzüm yenir.
Her gün 5 tane yenip, üzerine su içilir.
Günde 100 gram karadut yenir.
Kabızlık hastalığı için ; gaita yaparken alaturka tuvalet kullanmak ve her gün belirli saatlerde bu işi tekrarlamaları tavsiye edilir.Her akşam karnınızı ovmanız ve sofradan doymadan kalkmak, her gün yarım saat kadar yürümek çok faydalı olacaktır.