Şeker hastalığı (diyabet), pankreasın yeterli miktarda insülin üretememesi ya da ürettiği insülinin etkili bir şekilde kullanılamaması durumunda gelişen bir hastalıktır. İnsülin, şekerin hücre içine girmesini ve hücrede glikojen olarak depolanmasını sağlar. Bazı durumlarda vücut yeterli miktarda insülin sağlayamaz yada var olan insülini kullanamaz. Glikoz kanınızda birikir ve hücrelerde kullanılamaz.Kanda glikoz birikmesi ilerleyen dönemlerde hastalıklara davetiye çıkarır. Diyabet hastalığının tedavisi tam olarak bulunamamıştır ama hastalığın ilerlemesi durdurulup ve sağlıklı bir yaşam sürdürülmesi sağlanır.
Diyabet Türleri
1-Tip 1 Diyabet
Bu diyabet tipine sahipseniz vücudunuz insülin salgılamaz. Bağışıklık sisteminiz , insülin salgılayan pankreasınız da ki hücrelere saldırır ve yok olmasını sağlar. Genellikle çocuk ve genç erişkinlerde teşhis edilir, fakat her yaşta da görülebilir. Tip 1 diyabeti olan hastalar yaşamlarını sürdürebilmeleri için her gün dışardan insülin almalıdırlar.
2-Tip 2 Diyabet
3-Gestasyonel Diyabet
Gestasyonel diyabet, bazı kadınlarda hamileyken gelişir. Çoğu zaman, bu tür diyabet bebek doğduktan sonra gider. Ancak, gestasyonel diyabetiniz varsa, daha sonra yaşamınızda daha sonra tip 2 diyabet geliştirme şansınız daha yüksektir. Bazen hamilelik sırasında teşhis edilen diyabet aslında tip 2 diyabettir.
4-Diğer diyabet türleri
Daha az görülen tipler arasında kalıtsal bir diyabet olan monogenik diyabet ve kistik fibroz ile ilişkili diyabet bulunmaktadır.

DİYABET (ŞEKER HASTALIĞI) BELİRTİLERİ
- Aşırı yeme isteği
- Aşırı susama
- Ağız kuruluğu
- İdrar miktarının artması
- Sürekli yorgun ve halsizlik hali görülür.
- Başağrısı
- El- ayak titremesi
- Ağız kokusu
- Ter kokusu
- İyileşmesi uzun süren yaralar
- Bulanık görme
Diyabet hastalarının günlük hayatlarına uygulamaları gereken yöntemler:
- Haftada en az 2 kere ılık banyo yapmalı ve sonra da tüm vücudunu ılık bir havlu ile ovmalıdır.
- İshal olmamaya özen göstermelidir.
- Erken yatıp , erken uyanmalıdır.Sakin ve düzenli bir yaşam sürdürmelidir.
- Ağız, boğaz ve diş sağlığına dikkat etmelidir.
- Masaj ve açık havada düzenli yürüyüşü hayatlarından eksik etmemelidirler.
Diyabet Hastalığı İçin Evde Uygulayacağınız Etkili Tarifler
1-Ceviz yaprağı -su
Hazırlanışı:4 bardağı suya , 1 tutam (250 gram) ceviz yaprağı konur.Kaynatılır ve 10 dakika bekletilip süzülür. Saat sabah 10′ öğlen 15′ de ve akşam 21’de birer çay bardağı içilir.
2-Ardıç-Su
Hazırlanışı:4 bardak suya ,15 tane ardıç meyvesi konur.kaynatıldıktan sonra 20 dakika bekletilip süzülür.Günde 3 kere, ikişer çorba kaşığı içilir.
3-Çam kozalağı-Sirke
Hazırlanışı:Porselen bir kaba bir adet çam kozalağı doğranır.Üzerine 1 su bardağı saf sirke konur.Ağzı kapatıldıktan sonra 15 gün bekletilir. 16. gün süzülür.Günde 1 kere 15 damla içilir.
4-Karadut-Su
Hazırlanışı:5 çorba kaşığı karadut ezilip, suyu çıkarılır.Yemeklerden 10 dakika önce, 1 su bardağı suya 30 damla konup içilir.
5-Ayı üzümü-Su
Hazırlanışı:4 bardak suya, 2 tutam (30 gram ) ayı üzümü yaprağı konur. Kaynatıldıktan sonra süzülür.Günde 1 kere , yarım su bardağı içilir.
6-Isırgan otu-Su
Hazırlanışı:4 bardak sıcak suya, 1 tutam (20 gram ) ısırgan otu konur.15 dakika bekletilip, süzülür.Saat sabah 10′ öğlen 15′ de ve akşam 21’de birer çay bardağı içilir.
7-Tere otu-Su
Hazırlanışı: 1 avuç tere otu , temiz ve ince bir tülbente konduktan sonra ezilip suyu çıkartılır.Günde 1 kere, 1 kahve fincanı suya, 2 kahve kaşığı tere otu suyu karıştırılıp içilir.
8-Limon suyu
Hazırlanışı:Birinci gün 1 kahve fincanı, ikinci gün 1 çay bardağı, üçüncü gün 5 kahve fincanı , dördüncü gün 3 kahve fincanı, beşinci gün 2 kahve fincanı ve altıncı gün 1 kahve fincanı taze sıkılmış limonun suyunu içilir. Bu işlem , her ay bir kere tekrarlanır.Mide rahatsızlığı olan kişiler uygulamasın.
9-Zeytin yaprağı- Su
Hazırlanışı:4 bardak suya , 2 çorba kaşığı (30 gram) kıyılmış zeytin yaprağı konur. 20 dakika bekletildikten sonra süzülür.Yemeklerden 10 dakika önce , birer çay bardağı içilir.
10-Kekik-Tarçın-Su
Hazırlanışı:1 su bardağı suya, 1 çay kaşığı kekik ve tarçın konulur.Kaynatılıp süzülür.Sabah aç karına içilir.
AYRICA;
- Günde bir kere , rendelenerek suyu çıkarılmış siyah turp suyu içilir.
- Yemeklerden sonra birer tatlı kaşığı hardal ezmesi yenilir.
- Sabah aç karına yarım kahve fincanı susamyağı içilir.
- Her gün 1 tane orta boy kuru soğan yenir.
- Günde bir kere güveçte pişirilmiş yer elması yenir.
- Günde bir kere haşlanmış lahana yenir ve yemeklerden 5 dakika önce yeni sıkılmış 1 kahve fincanı lahana suyu içilir.
- Yemeklerden 5 dk önce , birer su bardağı yeni sıkılmış domates suyu içilir.
