Çocuklarda sık görülen hastalıkların başında ishal gelmektedir. İshalin diğer bir adı diyaredir. Dışkının sulu haline verilen isimdir. Dünya sağlık örgütünün tanımına göre günde 3 kereden fazla sıvı dışkılama yapılıyorsa ishal grubuna girer.
İshal olan çocuklarda vücutlarında sıvı kaybı fazladır ve elektrolit dengeleri bozulmuştur. İshalle birlikte ateşde bulunabilir. İshal devam ederse mutlaka doktora görünmelidir.
Çocuklarda ishale ne iyi gelir?
İshalde en önemli olgu kaybedilen suyu tekrardan vücutta yerine koymaktır. İshal konusunda yediğimiz besinlerin önemi büyüktür. Posalı ve lifli yiyeceklerin tüketilmesi bağırsakların çalışma sisteminin düzenlemesinde yararlı olacağı için ishali keser. Havuç, muz, soyulmuş elma, pirinç lapası veya pirinç suyu, patates haşlaması veya püresi, yoğurt ve ayran bir çok kişinin evinde bulunan ve ishale etkili başlıca yiyeceklerdir.
Maden suyu, gazoz, türk kahvesiyle limon karışımı gibi halk arasında da iyi bilinen ishale iyi gelen şeyler de vardır. Koyu çay, şeftali, gül yapraklarının veya kestane yapraklarının kaynatılıp içilmesi de iyi gelen yöntemlerdir. Bu konuyu ayrıntılı bir şekilde ele alalım
1-ORS SIVISI (Oral (Ağızdan) Sıvı Tedavisi)
5 su bardağı kaynamış oda sıcaklığındaki suya 2 çorba kaşığı şeker, 1 küçük çay kaşığı tuz, 1 çay kaşığı karbonat karıştır. ORS tedavisi 6 ay ile 2 yaş arasındaki çocuklara her dışkılamada azar azar verilerek uygulanıyor, aklında olsun. Bununla birlikte çocuğuna bol su vermeyi unutma. İshal, su ve mineral kaybına neden olduğu için su ve sıvı tüketimi bu hastalığın başlıca ilacı budur.
2-Yoğurt
En iyi gelen besinlerin başında ev yapımı yoğurt gelir. Yoğurtta bulunan probiyotikler kabızlıktan ishalle bağırsak hareklerinin düzenlenmesini sağlar.
3-Patates
Patatesin yapısında bulunan nişasta dışkının sertleşmesini sağladığı için ishalin azalmasına yardımcı olacaktır.Haşlanmış patatese kimyon, biraz sumakla tatlandırarak çocuğunuza yedirebilirsiniz. Tuz kullanmamalısınız.
4-Buğday Rüşeymi
İshal döneminde en fazla kayba uğrayan minerallerden biri çinko. İyi bir çinko kaynağı olan buğday rüşeymi, bu dönemde çocuğuna verebileceğin en iyi gıdalardan biridir.
5-Muz
Muz içerisinde bulunan maddelerden dolayı kabızlık yapan bir meyvedir. Dışkıyıs ertleştirebilme özelliğinden dolayı ishalle savaşmaya yardımcı olur. Ayrıca potasyum yönünden zengin olduğu için elektrolit dengeyi de sağlar. Bu lezzetli meyveyi ishal olan çocuğunuza istediğiniz kadar yedirebilirsiniz. İshal durumu olmadığında ise muzun çocuklar ya da yetişkinler tarafından ölçülü bir şekilde tüketildiğinden emin olun. Aksi takdirde kabızlığa sebep olabilir.
6-Zencefil
Zencefil, mide ve bağırsaktaki enfeksiyonlara ve hazımsızlığa iyi gelir. Hazımsızlığa iyi gelmesinden dolayı ishali rahatlatabilir. Kan dolaşımını hızlandırarak zararlı bakterileri azaltır veishalden kurtulmaya yardımcı olur. Bir parça zencefili bir bardak suda kaynatın,soğuduktan sonraçocuğunuza içirin.