Hamileliğin ilk başladığı zamandan itibaren vücudunuzda birtakım değişiklikler meydana gelmeye başlar. Bazı gebeler bu değişikleri fark eder, bazı gebeler ise fark edemeyebilir. Gebelik belirtileri hafta hafta değişiklik gösterir. Gebelik belirtileri kişiden kişiye göre değişen bir olgudur. Hamile miyim ? Kaç haftalık hamileyim? Hamilelik belirtileri nelerdir? bu soruların cevabı yazımızın içeriğindedir. Eğer gebelik belirtilerini taşıyorsanız biran önce bir jinekolog tarafından muayene edilmelisiniz.

Hamilelik belirtilerin bütün kadınların vücutların farklılık ve değişimler oluşturur. Bu değişimler günler ilerledikçe farklılık göstermekle birlikte, hamileliğe yönelik ipuçları vermektedir. Bütün belirtiler her kadında aynı olmaz, kimi kadında farklı şekilde olabilir. Peki, hamilelik belirtiler onlara birlikte bakalım…

Hamilelik Belirtileri Kaç Günde Belli Olur?

Hamile olup olmadığınızı anlamanın en ideal yöntemi, adet gününüz 1-2 gün geçtiğinde kanda gebelik testi yapmaktır. Fakat planlı bir gebelik düşünüyorsanız, döllenmeyi izleyen dönemde gebelik ürünün rahim içine yerleşmesinden bir hafta sonra Beta- HCG salınmaya başlar. Hesaplamalarınıza göre yaklaşık son adetin 20. günü kanda Beta-HCG testi yapıldığı anda Beta- HCG değerinin 0,5 değerinin üzerine çıktığı zaman pozitif olduğu anlaşılmaktadır. Gebelik dışında kanda Beta-HCG hormonu tespit edilemez.Gebeli sürecinin gerçekleşmesine paralel olarak yükselmeye başlar. İlk hafta 48 saat içerisinde ikiye katlayarak, ondan sonra ki haftalarda ise katlama miktarı artarak 10. hafta sonunda en yüksek değerine ulaşır.

Gebelik belirtisine yönelik olarak en doğru sonucu Beta HCG testi verir. Yazımızın üst kısmında da belirttiğimiz gibi, Beta HCG testinin en doğru sonucunu elde edebilmek için de adet gününü 1-2 gün geçtikten sonra kanda gebelik testi yapılması önem arz etmektedir.

Hamilelik belirtileri nelerdir?

Hamileliğin başlaması ile vücutta meydana gelen değişimler sebebi ile salgılanan hormonlar , rahim büyümesi , beslenme şekilleri gibi etkenler, haftalık ve aylık olarak hamilelik belirtileri farklılaşmaktadır.Hamilelik belirtileri başlaması ile östrojen ve progesteron hormonlarının artışı görülmektedir. Bu hormon seviyelerinin artması ile gögüslerde daha fazla hassasiyet oluşumu ve göğüslerin büyümesi meydana gelir. Belirtiler oluştuğu gibi mutlaka kan testi yaptırmanız gerekmektedir. Hamilelik başlangıcında vücutta değişen hormon seviyeleri sayesinde belirtiler hemen oluşmaktadır. Bazı kişilerde bu belirtiler görülmeyedebilir. Hamileleik belirtileri aşağıda şekilde sıralanabilir;

Adet gecikmesi

Adet gecikmesi gebeliğin ilk belirtisidir. Her adet gecikmesi kesin olarak hamilelik belirtisi değildir. Hamilelik döneminde adet kanamasının olmaması sebebi ile adet gecikmesi yaşandığında, kadınlar bunu erken hamilelik belirtisi olarak baz alabilir..

Göğüs ağrısı ve meme hassasiyeti

Erken hamilelik belirtileri arasında ‘göğüslerde değişiklikler’ yer almaktadır. Hamilelikten kaynaklanan hormonal değişiklikler (östrojen, prolaktin ve progesteron hormonlarının salgılanması), göğüslerde ağrı yapabilmektedir. Göğüs ağrısı da adet belirtilerinden biri olduğundan, kesin hamilelik belirtisi olabilmek için tek başına yeterli değildir. Gebelik belirtileri arasında aynı zamanda göğüs uçlarının etrafının genişlemesi ve koyulaşması da yer alabilir. Hamilelik belirtisi olarak görülen bu durumlar, döllenmeden hemen sonra olabileceği gibi hamileliğin ilerleyen zamanlarında da ortaya çıkabilmektedir. Gebeliğin başlangıcında meme hassasiyeti olarak görülen bu durumlar hamileliğin ilerleyen zamanlarında büyüme ile devam etmektedir. Aynı zamanda meme uçlarında süt kanalları da hamilelik döneminde açılmaya başlamaktadır.

Kanama (Akıntı)

Bazı durumlarda hamilelik belirtileri akıntı olarak kendini gösterebilmektedir. Hamilelikte kanama, hafif lekelenme şeklindedir ve hamileliğin başlangıcının habercisi olabilmektedir. Bu kanamalar, regl kanamalarından farklıdır ve hamileliğin başlangıcına işaret edebildiği için erken hamilelik belirtileri arasındadır. Aynı zamanda kanamalar dış gebelik belirtisi olabileceği için mutlaka doktor kontrolünden geçilmelidir.

Baş dönmesi

Hamilelikte baş dönmesi, metabolik değişimlerden kaynaklı olarak görülebilmektedir. Bu süreçte metabolik takibin yapılması son derece önemlidir.

Yorgunluk ve uyuma isteği

Vücutta artan progesteron hormonu, uyuma isteği yaratabilmektedir. Bu sebeple ilk 3 aylık hamilelik belirtilerinde sürekli uyuma isteği ve yorgunluk olabilmektedir. Hamileliğin 3’üncü ayından sonra bu belirti azalmaktadır. 

Mide ve sindirim problemleri

Mide ve sindirim sistemi problemleri, hamilelik belirtileri arasında yer alabilmektedir. Hamilelik sebebiyle salgılanan progesteron hormonu, yiyeceklerin yemek borusundan daha yavaş ilerlemesine sebep olmaktadır. Bu durumda yiyeceklerin sindirilmesi ve midenin boşalması gecikebilir. Hazımsızlık ve şişkinlik gibi durumlar, hamilelik belirtileri arasında bulunmaktadır. Hamilelik şüphesi olanlar, hazımsızlık ve şişkinlik şikayeti için ilaç kullanmadan önce mutlaka doktora görünmelidir.

Cilt problemleri

Vücudun bazı bölgelerinde kahverengi lekelerin olması, hamilelik belirtisi olabilmektedir. Gebelik lekeleri genellikle göğüs uçları, kasık, karın ve göbek çevresinde görülebilmektedir. Bu lekelerin neden olduğu tam olarak bilinmese de gebelik döneminde salgılanan östrojen hormonuna bağlı olduğu düşünülmektedir. Gebelikte cilt renginde oluşan pigment değişiklikleri, gebelik maskesi olarak bilinmektedir. Anne adaylarının %70 – 90’ında bu durum görülebilmektedir. Hamilelik cilt lekeleri, güneş ışığı ya da diğer UV ışınlara maruz kaldığında daha da artış gösterebilmektedir.

Hamilelikte sivilce, sekizinci haftadan sonra hormonal değişimlerden dolayı görülebilmektedir. Ender durumlarda ise var olan sivilcelerde azalma olabilmektedir.

Gebeliğin son 3 ayında ise hamilelik çatlakları oluşmaya başlayabilmektedir. Bu çatlaklar, özellikle karın, kol ve bacak bölümlerinde görülebilmektedir. Hamilelikte çatlak oluşumunu genetik faktörler de çok etkilemektedir ve bunları tamamen engelleyebilmek mümkün değildir.

Kabızlık

Gebelik belirtileri arasında yer alan sindirim sistemi yavaşlığı, kabızlık yaratabilmektedir. Bunun nedeni ise büyüyen rahmin, bağırsakların son kısmına baskı yapmasıdır. Gebelik şüphesi olanlar, kabızlık sorunu için doktora danışmadan müshil ve benzeri ilaçlar kullanmamalıdır.

Baş ağrısı

Gebelik öncesi baş ağrısı problemi yaşayan kadınlar, hamilelik döneminde migren ile karşılaşabilmektedir. Migren sorunu olmayan kadınlar da hamileliğin ilk 3 ayında normalden daha sık baş ağrısı yaşayabilmektedir. Hamilelikte baş ağrısı, genellikle gerilim tipi baş ağrısıdır ve hormonal değişim, kaygı ve stres kaynaklı olarak ortaya çıkabilmektedir. Hamileliğin ilk 3 ayında yaşanan baş ağrıları için ağrı kesiciler genellikle tavsiye edilmemektedir. Hamilelikte ilaç kullanmak, fetal gelişim açısından riskli olabilmektedir. Hamilelik döneminde teşhisi konulamayan baş ağrıları, yüksek tansiyon, el ve ayaklarda ödem oluyorsa vakit kaybetmeden doktora başvurulmalıdır. Hamilelikte baş ağrıları, hamileliğin 3’üncü ayından sonra hafifleyebilmektedir.

Mide bulantısı

En yaygın hamilelik belirtileri arasında yer alsa da her mide bulantısı hamilelik belirtisi olmayabilir. Stres, vertigo, hepatit, pankreas hastalıkları, gergin mide, mide fıtığı, gergin bağırsak, reflü, mide tahrişi, bağırsak zarının tahrişi, böbrek hastalığı, safra kesesi hastalığı, virüs kökenli kabız, regli vb. durumlarda da bulantı ve kusma sıklıkla görülebilmektedir. 

İlk hamilelik döneminde kadınların 4’te 3’ünün ortak şikayeti mide bulantısı olarak bilinmektedir ve fizyolojik nedenlere bağlı olarak gelişmektedir. Hamilelikte mide bulantısı neden olur sorusunun cevabı ise artan östrojen ve Beta HCG hormonlarıyla ilişkilidir. Bulantı ve kusma, kişiden kişiye farklılık gösterebilmekte ve hamilelik döneminin başlarında ya da ortalarında görülebilmektedir.

Hamilelikte bulantı, ilk 3 ay boyunca anne adaylarını epey zorlayabilmektedir. Sabah hastalığı olarak bilinen bu duruma bazen de baş dönmesi eşlik edebilir. Karbonhidrat metabolizmasının değişimi ve B6 vitamini eksikliği mide bulantısı oluşturabilir. Sabah mide bulantıları, vücutta su kaybına neden olabileceği için bu dönemde beslenmeye özen göstermek gerekmektedir.

Koku hassasiyeti

Gebelik döneminde ortaya çıkan koku hassasiyeti de bulantıyı tetiklemektedir. Özellikle sigara, parfüm, yemek ve ağır ter kokuları, öğürme refleksini harekete geçirerek mide bulantısına ve kusmaya neden olabilir. Gebelikte koku hassasiyetine östrojen hormonunun neden olduğu tespit edilmiştir.

Sık idrara çıkma

Sık sık idrara çıkmak, ilerleyen hamilelik dönemlerinde en çok rastlanan belirtiler arasında bulunmaktadır. Hamilelik belirtisi olan sık idrara çıkma durumu, 4’üncü aydan sonra azalmaya başlasa da hamileliğin sonlarına doğru bebeğin başının mesaneye baskı yapmasıyla yeniden artabilir. Sık sık idrara çıkmaya, yanma ve batma gibi durumlar eşlik ediyorsa, idrar yolu enfeksiyonu riski göz önüne alınmalıdır. Sağlıklı bir gebelik geçirebilmek için bu duruma önce doktor tarafından teşhis konulmalı, sonrasında tedavi edilmelidir.

Kasık ağrıları

4 ve 5’inci hafta hamilelik belirtileri arasında kasık ağrıları görülebilmektedir. Bunun sebebi ise embriyonun rahmin iç duvarına yerleşmesidir. Hamilelikte kasık ağrıları, beklenen bir durum olmakla birlikte vajinal kanamanın da olması riskli bir durum ortaya çıkarabilmektedir. Kasık ağrısıyla birlikte kanama da görülüyorsa mutlaka doktor kontrolü yapılmalıdır. Hamilelik dönemindeki kasık ağrıları, hamilelerin yürümesini ya da hareket etmesini etkileyecek şiddett