Merhaba saygı değer okurlarım ve saygıdeğer hastalarım sizlere bugün Bebek Resüsitasyonu Nedir ? Bebek Resüsitasyonu Nasıl Yapılır? onu anlatacacağım keyifli günler dilerim hepinize saygılarımla.
Bebekler hayatlarını tehlikeye atan kazalara karşı hassastır. Kardiyopulmoner resüsitasyon tekniklerini bilmek nefeslerini ve kalp atışlarını etkileyen bir durumda hayati olabilir.
Çocuk resüsitasyon teknikleri, hiç kimsenin uygulamak istemediği tekniklerdir, ancak bir bebek resüsitasyonu söz konusu olduğunda çok önemlidir. Bu prosedürlerin nasıl uygulanacağını bilmek, yaşam ile ölüm arasındaki fark anlamına gelebilir.
Kardiyopulmoner resüsitasyon veya CPR bir kişi nefes almayı bıraktığında veya kalbi atmayı kestiğinde uygulanan hayat kurtarıcı bir prosedürdür. Burada açıklanan prosedür, sertifikalı bir CPR eğitiminin yerine geçmez.
Eğer bir ebeveynseniz veya bebeklerle ilgileniyorsanız, çocuk resüsitasyon kursuna gitmelisiniz. Ayrıca, bebeğe uygulanan CPR, çocuk büyüdükçe değişir.
CPR’ı ne zaman uygulamanız gerekir?
Bebekler kaşifler olarak doğar.
Çevrelerindeki dünyayı öğrenmeye dair duydukları ilgiyle, hayatlarını tehlikeye atan kazaların kurbanları olabilirler. Bu nedenle, Ebebyinlerin veya bebek bakıcılarının bebeğin etrafındaki risk faktörlerini en aza indirmesi çok önemlidir. Ayrıca gözlerinizi daima üzerinde tutmalısınız.
Kaza durumunda zaman çok önemlidir. Bebek bilinçsiz ise ve nefes almıyorsa, sadece 4 dakika boyunca oksijensiz kalması kalıcı beyin hasarına neden olabilir ve 4-6 dakika içinde de ölebilir.
Bebek garip sesler çıkarıyor veya hiç ses çıkarmıyorsa, öğürüyorsa veya teni renk değiştirmeye başlarsa, boğuluyor olabilir. Bebek resüsitasyonu için etkili teknikler uygulayabilmek adına hızlı davranmalı ve sakin olmalısınız.
Bebeğin nefesini ne keser veya kalbini ne durdurur?
Düğmeler, madeni paralar, oyuncaklar gibi küçük nesneler veya yiyeceklerin boğazına kaçması
Akciğer hastalığından kaynaklanan komplikasyonlar
Yiyecek, ilaç veya toksik maddelerden zehirlenme
Banyoda veya havuz suyunda boğulma
Elektrik çarpması
Bir yaranın aşırı kanaması
Düşme nedeniyle kafa yaralanması veya başka ciddi yaralanma
Bebek resüsitasyonu nasıl yapılır?
- Durumu hızla değerlendirin
Bebeğiniz öksürüyorsa, nefes alamıyorsa ve teni renk değiştiriyorsa, hava yolunu tıkayan şeyin dışarı atılmasına yardımcı olmalısınız. Öksürme, hava yolunu temizleyen doğal mekanizmadır.
Bebek bilinçsiz olduğunda, tekrar nefes alması ve kalbinin tekrar atmaya başlaması için CPR uygulamanız gerekir. Siz çocukla ilgilenirken birinden ambulansı aramasını isteyin.
Yalnızsanız, aramayı yapmak için bebeği ihmal etmeyin. İlk önce, iki dakika CPR uygulayın ve ardından bebeği gözünüzün önünden kaybetmeden ambulansı arayın. Tüm bu prosedürleri dikkatlice ve nazikçe yapmanız gerekir.
- Bebeğinizin bilincinin açık olması durumunda, onu boğan şeyi dışarı atmasına yardımcı olun
Bebeği ön kolunuza yerleştirin. Başı ve boynunuı aynı el ile destekleyin. Diğer elinizi ve önkolunuzu çocuğun üzerine koyun, böylece önkollarınızın ortasında olurlar.
Diğer elinizle, bebeğinizin çenesini açık tutmak için baş parmağınızı ve işaret parmağınızı kullanın. Onu ters çevirin ve diğer önkolunuza dayanacak şekilde midesinin üstüne yerleştirin. Bebeği tutan kolunuzu baldırınızla destekleyin. Bebeğin başı göğsünüzün altında olmalıdır.
Serbest elinizle, nesneyi yerinden çıkarmaya çalışmak için yumuşak ama sıkı bir şekilde omuzlarının arasına beş darbe vurun. Çenesini, başı ve boynunu da sabitleyecek kadar sıkı tutun.
Bebek nesneyi dışarı atmazsa, serbest elinizi (vurmak için kullandığınız eli) boynuna koyun ve o kolu bebeğinizin omurgayayerleştirin. Diğer eliniz ve önkolunuz göğsündeyken onu ters çevirin
